StatCounter

lördag 20 mars 2010

LRF

Igår var jag på LRF:s regionstämma. Som Miljöpartist på Gotland är det lite som att vara katt bland hermelinerna (säger man så?). En del som kände igen mig verkade dock vara uppriktigt glad att jag tog mig tid (ja, till och med en dag semester) för att vara med.

Landsbygdsutveckling känns som en avgörande fråga för att Gotland ska kunna frodas. Det känns också som att lantbrukare har en nyckelfunktion för att få till ett rejält hållbart samhälle.

Några korta intryck från stämman:
- jag blev konfronterad med mina egna fördomar när det gäller synen på jämställdhet i lantbrukarkåren. Dels redovisades tydligt siffror på hur många kvinnor respektive män som var medlemmar, med i styrelsen m.m. (och det var kanske inte riktigt jämt, men ganska). Valberedningens ordförande Lars tog också själv upp frågan ganska så omgående när vi bara småpratade lite. De verkar ta jämställdheten på allvar när det gäller representation i alla fall.

- Pär Stenegärd ondgjorde sig lite över det drastiskt minskade antalet motioner som hade kommit in i år. Är det mindre att motionera om eller har bönderna för tillfället inte tid att ägna sig åt föreningslivet?

- en styrelsemedlem från förbundsstyrelsen höll ett lagom intressant föredrag och avslutade "det är väl bättre att köpa ett svenskt äpple än ett ekologiskt äpple från Sydamerika?". Jag tänkte i all tysthet "det är väl bäst att köpa ett svenskt ekologiskt äpple"? Bekämpningsmedel tillhör inte framtiden.

Det var kul att vara där. Från det jag var jätteliten har jag alltid velat vara bonde. Så blev det inte, men tanken dyker ibland upp igen :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar