StatCounter

torsdag 29 april 2010

Ekomat

Sven Bosarfve (FP) facebookade under kommunfullmäktiges sammanträde och skrev "MP och C tjatar om ekomat... gäsp!". Detta föranledde att hela ekomaten fick ett brett uppslag i GA, indirekt... Synd att inte själva sakfrågan får ta lite mer plats.

Satsningen på ekomat i kommunen har bland annat lett till att Arlas gröna ekologiska mjölk packas på Gotland istället för att fraktas till fastlandet och sedan tillbaka. Genom att kommunen som stor beställare bestämde sig blev det lönsamt för Arla. Jättebra (arbetstillfällen och bort med onödiga transporter) och en trevlig sidoeffekt av ett bra beslut. Det är viktigt att Gotlands kommun satsar på mer ekologiskt, ett steg närmare ett hållbart samhälle. Lund har kommit längst (läs här), Gotland har en bit att gå... Tyvärr har de senaste 3 åren knappt inneburit en höjning i andelen ekologisk mat.

Och det är inte bara inom detta område som det har stått still när vi tänker oss "ekokommun Gotland". Antalet kollektivtrafikresenärer går till och med ner. Hur det går för en av de viktigaste ekologiska utmaningarna på vår ö vet vi väldigt lite om: vatten. Den enda siffran som verkar säga något är att vattenförbrukningen genom det kommunala nätet ökade 2009 jämfört med 2008... Lustigt att Lars Thomsson (C) ändå vill framhäva att miljöarbetet "stod still" när de kom till makten och att allt sedan dess bara har gått spikrakt i luften. Jag har all anledning till att kommentera detta lösa (och absurda) påstående framöver.

Lars Thomsson är osaklig när han bara vräker ut sig saker utan att kunna belägga det han säger. Ett annat påstående han kör med då och då är att miljöpartiet skulle vara "teknikfientlig" (senast jag läste det var här igår). Även där utan att förklara var han har fått den "insikten" ifrån. Om det är något parti som tror på framtiden där ny teknik spelar en avgörande roll, så är det väl just mp... En omställning av samhället innebär att vi behöver t ex bättre och fler elbilar som kan ersätta dagens bensinbilar, snabbtåg, energisnålare apparater m.m. Det säger sig självt.

Jag hade varit glad att slippa behöva ge mig in i en "du talar osanning-debatt". Tyvärr känner jag att jag behöver syna centerpartiets falska påståenden och påhittade verklighetsbeskrivning som de tror kan gynna dem i valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar