StatCounter

lördag 22 maj 2010

Antibiotikaresistens - superbakterier slår tillbaka

Klimatfrågan blev strax efter valet 2006 plötsligt jättestort. Al Gores "en obekväm sanning" bidrog starkt till det, men även media har - med all rätta - fokuserat mycket på att rapportera om jordens tillstånd ur detta perspektiv. De flesta vet numera i alla fall på ett ungefär vad hotet innebär och vem som orsakat den ökande växthuseffekten.

Det finns en till global ödesfråga som förutom klimatfrågan kanske är större än alla andra, och det är antibiotikaresistens. Här saknas dock den breda medvetenheten, tror jag, som skulle behövas för att kunna möta utmaningen tillräckligt kraftfullt. Alla behöver till exempel bli medvetna om vikten att inte i onödan vilja ta antibiotika när man är förkyld. Sedan gäller det att det finns ett folkligt tryck för att nödvändiga initiativ (vaccinprogram mot tuberkulos m.m.) kan komma till stånd.

Nyheterna om antibiotikaresistensens fara når oss lite splittrat. Redan 2004 publicerades "superbakterier slår tillbaka" i DN som ger en väldigt bra sammanfattning av problematiken. Artiklarna har kommit i en strid stöm efter det, men ändå upplever jag det som att det saknas något. Någon kändis därute som är sugen på att göra en till "obekväm sanning"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar