StatCounter

måndag 3 maj 2010

Södra Hällarna

Igår var jag ute på Södra Hällarna på en härlig picknick med vänner och familjen. Det är verkligen ett fantastiskt och mäktigt område, unikt i sitt slag. Allians på Gotland vill bygga en arenahall på området. Efter det ska så småningom skogen vid vägkanten ersättas med hus (ca 25% av området "som inte kommer att märkas"). Det är ett sällsynt dåligt förslag. Södra Hällarna borde utvecklas till ett ännu mer tillgängligt naturområde som kan imponera på oss.

Alliansen - med centerpartiet i spetsen - har drivit frågan om exploatering på Södra Hällarna hårt utan någon som helst hänsyn till det massiva folkliga motståndet. Kravet på en folkomröstning där ca 10% av de röstberättigade på ön (nästan 4000 st) hade skrivit sitt namn på en lista viftades bara bort. Frågan har inte heller varit föremål för en valrörelse och trots detta vill de nu snabbt snabbt få till ett avtal om arenahallsbygget före valet. Så får det bara inte gå till.

Vi har varit tydliga med vad vi vill med området. Redan för snart två år sedan lämnade vi in ett förslag på att utveckla området till ett kommunalt naturreservat. Därefter har vi - var det än fanns möjlighet - tagit upp frågan för att belysa dels att detta håller på att ske, dels att det sker på det sättet det sker på...

Jag har träffat många människor som är riktigt upprörda över detta. Allt från min 75-årige granne som aldrig tidigare har pratat politik med mig till arga ungdomar som inte kommer att sitta still när bulldozerna kör in på området.

Solen inger kraft och ny stridslust. Södra Hällarna är för dyrbara att låta dem byggas bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar