StatCounter

lördag 10 juli 2010

Från mp:s dag i Almedalen

Ungefär såhär sa jag i min inledning från Almedalsscenen för att öppna mp:s dag:
Efter en hel vecka i och kring Almedalsparken bytte jag igår miljö och var på lilla Karlsö. Då slog det mig att debatten om Östersjön faktiskt behöver en rejäl nytändning. Dels belyser oljekatastrofen i mexikanska golfen att vi måste intensifiera arbetet med att minimera riskerna med oljetransporterna. Men jag blev på den guidade vandringen även uppmärksammad att det kanske krävs nya grepp när det gäller vilka insatser som behövs eller inte behövs för att rädda det känsliga ekosystemet i Östersjön. Antalet fiskar om man uttrycker det i kilo har på hundra år minskat med hela 90% - och då är det främst strömming och skarpsill som har fått stryka på foten. Det kanske är så att fler sillfiskar är lösningen för ett friskare hav snarare än färre. Det är definitivt värt en förnyad diskussion.

Foto: arbyreed, Flickr Commons

Och sedan är det hanteringen av olja som måste tas på allvar som jag sa. Jag minns ett sammanträde med kommunstyrelsen som ägde rum för drygt två år sedan. På sammanträdet kunde Gotlands kommun yttra sig över en ansökan om att få provborra efter olja i Östersjön. Företaget som ville utvinna oljan tänkte använda flytande oljeborrplattformar och om det hittades olja kunde det bli aktuellt att använda Gotland som bas för oljeutvinningen. Jag trodde att det fanns gränser för hur långt man kunde gå från fina miljöpolicyn till de konkreta besluten i vardagen. Faktum är att den centerpartiledda majoriteten röstade för att tillåta oljeborrningen i Östersjön. Gissa om miljöaktivisten i mig ville ge sig ut på äventyr.

På tal om miljöengagemang så är det idag exakt 25 år sedan som Rainbow Warrior - regnbågskrigaren - sänktes av den franska underrättelsetjänsten i Nya Zeeland. Orsaken var Greenpeaces försök att förhindra Frankrikes kärnvapentester som man genomförde i Franska Polynesien. Fransmännen gillade inte miljörörelsens protester och såg sig tvungna att ingripa. Debatten kring kärnkraften i Sverige har blivit konstigt i och med att energiuppgörelsen blev som det blev. Plötsligt förväntas gamla kärnkraftsmotståndare försvara satsningar på nya kärnkraftverk. Jag blev faktiskt ledsen när jag såg hur de gamla alliansmiljökämparna sjönk, fast i motsatsen till regnbågskrigaren verkade de acceptera sin egen undergång.

Rainbow Warrior som starkt symbol för engagemang leder mina tankarna till vår önskan om ett tolerant samhälle. Unga homosexuella på Gotland känner sig ofta tvungna att flytta till fastlandet för att det inte finns plats för dem på en liten ort som vår. Vi behöver lite mer syre, mer nyfikenhet snarare än fördömande när det gäller hur vi tänker om andra människor. Det kanske är så att vi behöver satsa på att ungdomar kan känna sig tryggare i sig själva för att kunna acceptera olikheter hos andra. Och då vet vi att skolan behöver stärkas upp med fler lärare och utökad elevhälsovård för att ungdomar ska få en chans att utvecklas i en trygg miljö och där det finns utrymme att bli sedd, ställa frågor kring allt som man som ung undrar över. Inte färre lärare. Detta är bara ett antal av många frågor där vi ser att det behövs nya tag på denna ö.

Sverige och Gotland behöver en annan färdriktning. Och båten går att svänga. Återigen välkommen till Miljöpartiets dag i Almedalen där det finns moderna tankar om framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar