StatCounter

tisdag 20 juli 2010

HIV/AIDS


Jobbet har tagit mig till Wien, mitt i sommaren, för att delta på den 18e internationella aidskonferensen. Drygt 25.000 deltagare (motsvarande hela Visby och lite därtill) samlas för att diskutera det senaste kring HIV/AIDS, strategier, nödvändiga beslut. En härlig blandning av akademi och aktivister som engageras i livet, både sitt eget och det av miljoner andra.

Det har hänt många bra saker på området. På ungefär 10 år har antalet nysmittade minskat med 17%. Bromsmediciner är numera tillgängliga i en sådan omfattning att miljoner människors liv kan räddas. Ändå finns det en hel del jobb kvar att göra... Så smittas det till exempel fem nya på varje två personer som börjar använda mediciner mot hiv. Kampen är fortfarande ojämn.
Hittills har vi i Sverige haft en gynnsam utveckling. Nästan oförtjänt, även om det är bra såklart. Oförtjänt därför att siffror visar att svenskar - i synnerhet ungdomar - har riskabla sexvanor (det vittnar inte minst klamydiastatistiken om, som i sig är allvarlig nog) och dålig kunskap om hur hiv sprids. Jag kan bara hålla med lärarförbundet att skolan har en nyckelroll att spela i kampen mot hiv och aids eftersom ingen annan institution når så många unga.

Sedan behöver tillgången till testning och rådgivning utökas. Jag har drivit det i flera omgånger i fullmäktige. Hälso- och sjukvården (lägg märke till första delen av beteckningen!) har stora ekonomiska problem. Ändå vore det fel att inte satsa på förebyggande arbete och då är sexuell hälsa högprioriterad. Sex och sexualitet handlar om hela individen. Som ung lär man älska eller tyvärr ibland avsky sin egen kropp och allt däremellan. Alla har rätt att älska, både sig själv och andra. Förebyggande satsningar på sexuell hälsa betalar sig tillbaka både i pengar och tryggare ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar