StatCounter

torsdag 22 juli 2010

Struggle for rights

Trots att det är närmare 35 grader i Wien idag så rös jag och fick gåshud under förmiddagen. Jag lyssnade på Meena Saraswathi Seshu från Indien som höll ett föredrag om kampen för de mänskliga rättigheterna i relation till HIV/AIDS. Hon berättade om en kärlekshistorie mellan ett ungt par där det visade sig efter att mannen hade varit sjuk under en längre period att båda var HIV-positiva. De hade just kunnat glädjas åt beskedet att de skulle få sitt första barn, men efter HIV-testets resultat blev de utsatta för stort tryck både från sina familjer och från myndigheterna att göra en abort och leva sina liv i barnlöshet.

Det blev en kamp för rättigheterna att få föda sitt barn - och att få hjälp med nödvändig medicinering så att barnet skulle födas friskt, utan att HIV-smittan förs över från mamman till barnet. Det var tack vare en människorättsorganisation att de lyckades, och några månader senare föddes deras lilla dotter, fri från HIV-virus. Meena visade filmen där föräldrarna berättade om det de hade varit med om. Det var då gåshuden kom. Till synes fattiga unga, friska vuxna Indier som vi vet är HIV-positiva. De berättade om sorgen som var och lyckan som är. De fick en dotter trots att allt talade emot det och det kändes som att inget berg var för högt för att kunna bestiga.

Det går att leva ett bra liv med HIV, även om bromsmediciner kanske är något man hellre slipper vara beroende av resten av sitt liv. Det är bara det att många människor dels inte får tillgång till dessa livsnödvändiga mediciner, dels får leva ett liv fullt av fördomar och situationer där deras mänskliga rättigheter inte respekteras. På konferensen fick jag höra flera horribla situationer där främst personer med ett sprutmissbruk utsätts för hemskheter. På grund av systematiskt misshandling av poliser går det inte att få fungerande strukturer för att hjälpa dessa människor och därmed även hejda spridningen av HIV-smittan i tilll exempel Ukraina.

Utsatta människor är en lätt måltavla. Jag tänker på trakasserierna mot hemlösa på Gotland för bara något drygt år sedan. "Sparka på de som ligger" - då har vi misslyckats även där att skapa rätt förutsättningar för individer att känna sig trygga i sig själva utan att de måste experimentera med makt på detta vis...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar