StatCounter

lördag 7 augusti 2010

Bögarnas historia

Igår läste jag ut Carl-Johan Vallgrens "Kunzelmann & Kunzelmann". Hans "vidunderliga kärlekens historia" var kanske bättre, betraktat som skönlitteratur (den tyckte jag var fantastiskt skriven, vacker berättelse, vackert språk). Kunzelmann hade något djupare som kan betyda mycket för många.

Boken handlar om Viktor Kunzelmann och hans son Joakim. Vi får läsa om båda deras liv genom i princip två separata berättelser som vävs in i varandra. Jag hade gärna sett att Carl-Johan hade kapat bort Joakims berättelse i den 534 sidors långa texten, att få läsa om Viktor Kunzelmann var dock värt varenda minut jag ägnade åt denna bok.

Viktor Kunzelmann är en föräldralös ung kriminell i Tyskland som är på väg in i andra världskriget. Hans kriminella gärningar består främst av förfalskningar (urkunder och konst) men även av "något så perverst" som homosexuella handlingar. Han åker in på koncentrationsläger och flyr efter kriget till Sverige. Där blir han en mycket framgångsrik konservator men fortsätter sitt dolda liv som förfalskare och bög.

Viktors öde beskrivs på ett underbart sätt. Hans ensamhet, längtan efter kärlek och senare i boken också barn, hans utsatthet och genialitet. Boken ger dessutom ett väldigt levande intryck av livsvillkoren samhället erbjöd sina medmänniskor som råkade "vara drabbade av bögsjukan" i Tyskland och Sverige från 30-talet och framåt.

Situationen för homosexuella har i Sverige blivit mycket bättre. Ändå betraktades homosexualitet i vårt land fram till 1979 som en sjukdom och fortfarande finns det fortfarande många människor som har svårt att tillåta att olika människor kan älska olika. Det är viktigt att vi får läsa om detta i böcker som riktar sig till en bredare publik. Det är ingen ansträngning att lära sig mer om de homosexuellas villkor i boken, det kommer på köpet.

Det återstår en hel del arbete i Sverige för att homosexuella lika naturligt som heterosexuella ska få sin respekterade plats i samhället. I länder som Polen, Ryssland och Uganda har positionerna inte förflyttat sig en centimeter i rätt riktning. Detta är svårbegripligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar