StatCounter

tisdag 24 augusti 2010

Elevernas tillgång till idrottshall måste beaktas...

I lördags skrev jag om Gutavallen - Visborg-alternativen som är möjliga platser för en ny idrottshall. På torsdag tas ärendet upp på kommunstyrelsen (utan att det finns något vettigt underlag). Om man inte får underlagen som behövs, då får man skaffa sig så mycket info som möjligt själv...

Idag träffade jag rektorerna på Solbergaskola samt två idrottslärare tillsammans med Brittis Benzler (V). Vi ville få reda på hur Solbergaskolans idrottslokaler ser ut idag och hur en idrottshall på Gutavallen skulle kunna nyttjas av skoleleverna. Det var mycket intressant, väldigt märkligt bara att det inte har funnits en ansats i förarbetet till beslutet att ta in detta perspektiv. Hallen som ska byggas bör kunna utnyttjas till max och inte stå tomt dagtid! Om skolorna skulle kunna använda sig av hallen skulle det dessutom bli bättre ekonomi i det.

I år behöver Solbergaskola förlägga minst 6 pass i veckan till S:t Hansskolan. Deras två pyttesmå idrottslokaler används maximalt. Storleken på lokalerna gör dessutom att eleverna knappt kan springa där. Och ju fler på en klass, desto mindre motion. Det visade sig att en större idrottshall definitivt skulle vara ett välkommet tillskott så att eleverna kan röra på sig. Och då är det ingen lyx vi pratar om utan behov.

Detta var en aspekt på bristen i underlaget. Andra var betydelsen för Visby centrum av en levande stadskärna, närheten till kollektivtrafik (och där finns det väl knappt ett bättre läge än Gutavallen), infrastruktur som behöver byggas ut eller respektive redan finns (och även där har Gutavallen stora fördelar) och sist men inte minst: ekonomin (den enda punkten som jag ser det varigenom Gutavallenförslaget skulle kunna falla, men då måste det göras en ordentlig beräkning på båda alternativen).

Jag kan bara tala från avbytarbänken i kommunstyrelsen (mp har bara ersättarplats där). Detta är mycket frustrerande eftersom mina åsikter aldrig kan komma med i protokoll och att det jag säger därför "väger lättare". Jag tänkte dock inte vara tyst. Om beslut fattas på torsdag utan vidare analys i botten ska det komma ut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar