StatCounter

fredag 18 februari 2011

Avsiktsförklaring för hälso- och sjukvården

Idag presenterade vi tillsammans med s och v vår gemensamma avsiktsförklaring för hälso- och sjukvården 2011-2014.

Under presskonferensen frågade Mats Linder (ledarskribent på Moderat-märkta Gotlands Allehanda) något i stil med "brist på informationen tidigare" och "hur man tänker jobba med budget nu mot för förr" utifrån det vi presenterade. Vi kanske var lite otydliga kring detta, men avsiktsförklaringen har på inget sätt ambitionen att jämföra nuvarande mandatperiod med förra.

Sjukvården behöver ett lyft NU, oavsett hur det har varit tidigare. Det har skett en omfattande omorganisation under föregående mandatperiod som har varit helt nödvändig och skedde i politisk enighet. Och nog tycker jag att det diskuterades lite för lite hälso- och sjukvård då. Men när den nya organisationen ska börja rulla nu, krävs det en debatt och fokus på hur vi ska kunna utveckla hälso- och sjukvården. Nu - mer än någonsin - när vi har nya och entusiastiska chefer på plats krävs det en tät dialog mellan förvaltning och politik för att tillsammans jobba för en ännu bättre vård för gotlänningarna. Och då kan det verkligen vara på sin plats att vi från politiken är tydliga om att vi har en vision med vad vi vill åstadkomma. Därav en egen avsiktsförklaring för hälso- och sjukvården.

Det är vårt ansvar som majoritetspartier att föregå med gott exempel. Oppositionen är mer än välkommen att delta i detta arbete, och på sina håll ser vi också att de har satt igång. Till exempel skrev Eva Nypelius (C) nyligen på C-ledarsidan om tillgängligheten i primärvården. Mycket bra och relevant att lyfta diskussioner som dessa. Jag tror att vården gynnas av aktiva politiker som kommunicerar vad vi ser för möjligheter. Och det finns en stor öppenhet att utveckla vården över blockgränserna. Sedan kommer vi säkert ibland ha olika syn på enskilda ärenden, men något annat vore väl bara konstigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar