StatCounter

tisdag 1 mars 2011

Alkoholligan

Gotlänningarna får en andra placering – efter Stockholmarna – när det gäller konsumtion av ren alkohol när man tittar på perioden 2005-2009. Detta går att läsa i en nyutgiven rapport från SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet. Andelen riskkonsumenter följer detta mönster. Tvåa.

En anledning till att man plockar fram statistik av detta slag är att den totala alkoholkonsumtionen antas spegla omfattningen av alkoholskador i samhället, en bedömning som har betydande stöd inom alkoholforskningen. Glädjande ändå är att svenskarna generellt dricker allt mindre och att det är bland yngre som konsumtionen går ner.

Foto: henke, Flikr Commons

Och det rör på sig på den alkoholpolitiska fronten. Men varför satsa krutet på åtgärder som sannolikt kommer att bidra till ökad alkoholkonsumtion istället för tvärtom? I december levererade Lotty Nordling sin beställning till regeringen i form av ett förslag på hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten liksom detaljhandelsmonopolet.

För att inte diskriminera utländska produkter ska tillverkaren få sälja inte bara egenproducerade alkoholdrycker, utan även alkoholdrycker av samma slag som tillverkaren själv tillverkar. Av samma konkurrensskäl ställs det inga krav på att försäljningen ska ske på en gård på landsbygden. Det skulle nämligen kunna försvåra för utländska tillverkare att etablera sig här och därmed strida mot EU-rätten...

Det säger sig självt att man med denna grundlogik öppnar för något mycket större än vad tanken är från början. Det som nu kan låta charmigt och en trevlig upplevelse på landet, kanske slutar med att Carlsberg och andra stora öltillverkare etablerar stora ”uppvisningsanläggningar” nära städerna som i praktiken sätter Systembolaget ur spel. Början på en långsam nedmontering av monopolet helt enkelt.

Om man vill servera lokaltillverkade alkoholprodukter går det genom att ha en restaurang i anslutning till sin anläggning. Det går också att få en särskild hylla på närmaste Systembolag där de lokalt producerade varorna kan ställas upp och synliggöras. Att riskera Systembolaget genom att öppna upp för gårdsförsäljning känns som en allt för stor uppoffring. Gotland har goda förutsättningar att själv förädla mer av sina råvaror. För det behöver vi inte lägga så mycket krut på att få till en gårdsförsäljning av alkohol. Satsa istället på den nyttiga maten.

2 kommentarer:

 1. Men det här måste man ha missförstått fullständigt.. Var någonstans i EG rätten står det att en gård som t.ex tillverkar sitt eget vin även måste sälja vin från övriga Europa? Det är liksom inte små privata systembolag vi snackar om här eller några mängder att prata om. Att då påstå att det är en nedmontering av alkoholmonopolet är så fel som det bara kan bli. Det vore en helt annan sak om att staten skulle privatisera Systembolaget.

  Icke på ett enda ställe i Europa där jag har varit och köpt lokala viner, finns det något annat än just vinbondens egna vin.
  Det är snarare ett svepskäl från anti alkhol lobbyn för att förhindra gårdsförsäljning. Kom inte sedan och prata om hälsofaran..

  Nu tycker jag iofs att Systembolaget är en väldigt bra instution,då man saluför kvalitetsprodukter till ett bra pris och med ett stort urval.

  "Satsa istället på den nyttiga maten", men allvarligt tala Stefaan, för mycket mat är inte heller bra, då kan vi lika gärna säga att man bara skulle kunna få köpa mat på specialbutiker för att förhindra fetma. För mycket alkohol är heller aldrig bra, likaväl som för mycket av vad som helst inte är bra.

  SvaraRadera
 2. Hej Georg, i "Europa" så som du beskriver den går det att köpa vin och öl i varenda affär. Det är just för att Sverige har ett Systembolag kvar att det blir konstiga konsekvenser och hänvisningar till EG rätten som du fasar över när man vill öppna upp för gårdsförsäljning. Och ja, jag påstår att detta skulle kunna vara början av slutet för monopolet. Regeringen inser nog att svenska folket inte skulle gå med på att avskaffa monopolet, däremot, att ta små steg som detta är att öppna upp för en smygavskaffning...

  SvaraRadera