StatCounter

torsdag 3 mars 2011

Dengue

Sportlovsgräsänkling i tre dagar. Slötittar, nyhemkommen, på TV för att få tankarna att vandra åt ett annat håll än politikerjobbet. Svårt inser jag. Kunskapskanalen sänder ett program om hur klimatförändringarna påverkar vår hälsa. Megastaden Jakarta sätts i fokus. På ca 35 år har sjukdomen denguefeber vuxit från i stort sett inga fall till 35 000/år bara i staden. Den troliga orsaken: klimatförändringarna. År 2003 reste jag ett halvt år runt i Sydostasien och drabbades just av dengue. Det var ingen rolig sjukdom, men som tillfällig besökare i områdena överlever man oftast. Farligt blir det nämligen på riktigt när man återinfekteras.

Foto: dr_relling, Flikr Commons

Smittskyddsinstitutets statistik över antalet diagnostiserade svenskar som smittades med dengue är rätt intressant att titta på: 24 fall år 2004, 152 fall år 2010, samtliga smittade utomlands. En spegling av det som sker i världen? En intressant fråga ändå: vågar vi turister som har blivit smittade (och det är ju många fler som jag som inte hamnade i någon Smittskyddsinstitutsstatistik...) resa till sådana områden igen med risk för vårt liv?

Nej, nu måste jag stänga av...

1 kommentar:

  1. Vi var 4 stycken som drabbades i samma familj förra året. Vi har blivit avrådda av läkare att åka till länder med dengue

    SvaraRadera