StatCounter

söndag 22 maj 2011

Spelmonopol

Man kan ha olika drivkrafter för att göra olika saker. Gotlänningarna röstade in moderaten Gustaf Hoffstedt in i riksdagen 2010 som en av våra två representanter där. Jag antar att de ville få se sig representerat i rikets högsta beslutande församling av någon som kunde tänka brett, och ändå koppla tillbaka till Gotland där han fick sitt mandat ifrån. Återkopplingen lyder: "Hoffstedt hotar spelmonopolet", och därmed också Svenska Spel som är en av få stora arbetsgivare på ön. Som sagt: man kan ha olika drivkrafter för att göra olika saker. Tveksamt om gotlänningarnas drivkraft när de valde honom sammanfaller med Gustafs när han nu reser land och rike runt för att kunna lägga ner denna arbetsplats. Man väljer sina hjärtefrågor...

Uppenbarligen har Gustaf valt att göra det till sin sak att rädda marknaden från statlig inblandning när det gäller något så ofarligt som spel. Förutom att göra spel, har Svenska Spel ett uppdrag att just kontrollera spelandet - i likhet med att Systembolaget ska sälja sprit fast under kontrollerade former. Allt detta i syfte att skydda människor från de värsta avarterna som produkterna de säljer kan leda till. Tar man bort dessa statliga företag, så är det helt fritt fram för marknadens krafter att utnyttja människans fallenhet att kunna hamna i ett beroende som kan slå sönder ens eget och omgivnings liv.

Enligt Spelinstitutet har omkring 4% av alla mellan 15 och 74 år haft problem med spelandet någon gång. Ca 1,4 % har problem nu eller har haft det under det senaste året. Ca 0,5% har så stora problem att de räknas som spelberoende. Det blir omräknat ca 200 personer på Gotland som har stora problem om siffrorna stämmer. Och vad blir bättre med att avreglera det statliga monopolet? Blir det bättre spel tack vare konkurrensen? Är det något väsentligt vi går miste om idag? Nej. Det enda som händer är att drivkraften att tjäna pengar på människans svaghet får fritt spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar