StatCounter

fredag 18 november 2011

Ekostadsdel Visborg

Sitter på tåget från Lund. Två heldagar Skåne tillsammans med Matias Swartling, Isabel Enström och i Malmö även Ylva Hammar skulle ge oss inblick i hur beslutsfattarna tar sig an några viktigt strategiska frågor som vi på Gotland kunde ha nytta av. Första programpunkt: ekostadsdel.

På Visborgsområdet är det tänkt att vi ska bygga en helt ny ekostadsdel med plats för ca 10 000 framtida gotlänningar. Vi känner att det är extremt viktigt att stadsplaneringen görs ordentligt så att det verkligen blir en ny stadsdel som vi kan känna oss stolta över. Vi har i början av mandatperioden gett ett uppdrag till ledningskontoret att ta fram ett program för hur ordet 'ekostadsdel' inte bara skulle bli en vacker tanke i en fördjupad översiktsplan för Visby. Gärna innan det börjar byggas... Säger vi att vi ska bygga en ekostadsdel, så måste det också gå ihop med konkreta lösningar som står för de höga miljömässiga och sociala ambitionerna detta förplikigar till. Majoriteten före oss verkade ha missat behovet av denna planering, vilket är synd, men som tur är verkar det inte helt kört, även om planerna för att sätta igång med byggandet redan hade kommit långt...

Vi tittade på Ekostadsdelen Augustenborg, där framför allt lösningen för dagvattensystemet fascinerade. När vi hörde hur det hade arbetats med ekoprofilen inser man verkligen hur mycket man kan göra för att göra verklighet av ordet ekostadsdel. Det ska bli mycket intressant att ta del av vad våra tjäntemän kommer med för förslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar