StatCounter

onsdag 1 februari 2012

Fri från vinst

Det har hänt något de senaste åren när friskolor i första hand verkar ha blivit ett investeringsobjekt, snarare än ett alternativ som inte hade funnits om det inte fanns eldsjälar som ville något annat.

Vi hade nog aldrig haft en större gymnasieskola på den gotländska landsbygden om inte Donnergymnasiet startades som friskola i Klintehamn. Många småbarn går i förskolor som drivs av andra än kommunen/regionen. Inte alltid för att någon vill tjäna pengar på dem, utan för att föräldrar går ihop och bildar ett kooperativ där de kan få sätta stor prägel på förskolans verksamhet. Eller för att man vill kunna ha en förskola närmare sig. Eller för att man helt enkelt vill erbjuda en pedagogik som t ex Waldorf som regionen inte har i sitt utbud. Fint.

Fel blir det när girigheten tränger sig in i barnens utbildning. För då ställs maximal vinst mot vad som skulle kunna göras med pengarna som är avsatta för bra pedagogisk verksamhet. Det är därför väldigt roligt att läsa Miljöpartiets debattinlägg i gårdagens DN. Det har inte känts bra att fortsatt vara lika positiv till friskolor med tanke på att allt fler skolor köps upp av riskkapitalister. Nu kommer det förslag att handskas med detta dilemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar