StatCounter

fredag 24 februari 2012

Privatisera kungahuset?

Det är jättekul att kronprinsessan Victoria och Daniel har fått ett barn. Framför allt för de själva, men det leder faktiskt till många andra trevligheter; en "uppåt-känsla" i fikarummen, eko ut i världen, glada miner på staden när flaggor hissas m.m.

Jag hör till dem som tycker det är principiellt fel att med skattepengar upprätthålla ett kungahus som i praktiken innebär att det nyfödda barnet förväntas leva ett liv som samhället disponerar över. Hennes liv kommer att bestå av att klippa band, le in i kameror, inte uttala sig om politiskt känsliga frågor, vara beredd på ett liv i offentlighet. Föråldrat, inte förenligt med synen på ett fritt liv där man ska kunna förverkliga sig själv.

Jag ger mig inte in i diskussionen om kungahuset ska avskaffas eller inte. Det finns andra viktiga frågor att lägga sin politiska kraft på när tiden är knapp och prioriteringar måste göras vilka frågor man kan driva hårt. Dessutom känner jag stor sympati för Victoria som verkar trivas i sin roll som blivande drottning. Det skulle kännas elakt att inte låta henne axla drottningsskapet så småningom.

Det som förvånar mig dock är att hittills ingen - till exempel något av allianspartierna - verkar ha diskuterat en mellanlösning: att privatisera kungahuset. Med tanke på hur mycket potentiellt kapital det verkar finnas i reklamintäkter och konsultarvoden borde det gå hur bra som helst. Vilket barnvagn det lilla barnet får, förväntas till exempel ge klirr i kassan till tillverkaren pga mediaexponering. Upplagt för pepprade sponsringsbud från olika barnvagnstillverkare... Varje gång någon vill att man ska inviga en utställning, en djurpark eller ett privat sjukhus, så kan kungahuset väl debitera sedvanligt konsultarvode till den som får förmånen att få uppmärksamheten som kunglig närvaro ger? Slut på diskussionerna varför skattebetalarna ska betala en familjs lyxtillvaro. Jag skämtar naturligtvis... Dessutom skulle privatisering av kungahuset inte lösa det grundläggande problemet med att vara född i ett yrke.

En annan som skämtade rätt friskt när han fick frågor kring den kungliga födelsen var Åke Svensson i dagens GT. Befriande att någon vågar glida in på ett sidospår av oväsentligheter när det verkligen är så uppenbart att det inte spelar någon roll vad han tycker i frågan (precis i linje med vad jag skrev). Tack för ett bra skratt Åke! Sedan har jag svårt att se att folk kan bli så upprörd att "Åke" glömde hissa flaggan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar