StatCounter

fredag 14 mars 2014

Spränga Slite hamn?

Enligt Radio Gotland anser folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman att Slite hamn måste kunna sprängas. Kajen borde innehålla en sprängkammare, ett utrymme som vid en krigssituation skulle kunna fyllas med sprängmedel som skulle kunna förstöra hamnen. Läs artikeln.
Slite hamn - Bild: Gunnar Britse

När vi pratar hot och krisberedskap har vi i många år lyft behovet av att Gotland behöver en reservhamn ifall färjorna inte kan komma in till Visby hamn. Utan fungerande färjetrafik blir det svårt att få samhället att snurra vidare. Ett läge där Visby hamn inte kan ta in båtar behöver inte alls vara kopplat till krig utan det kan handla om en stor brand, fartyg som kolliderar strax utanför hamnen eller annat som gör att båtarna inte kommer in. Ett krisläge som behöver beredskap helt enkelt och som kan vara jätteviktigt för att få livet på ön att fungera.

Slite hamn har hela tiden lyfts fram som potentiell reservhamn. Det som behövs är en investering i form av så kallad ro-ro-ramp. Hittills har inte staten visat intresse att bidra med finansieringen av denna infrastruktur. När vill regeringen - och folkpartiet som en del av denna - bidra till utbyggnaden till vår infrastruktur, gärna innan man satsar pengar för att kunna spränga det hela i luften?

1 kommentar:

  1. Den allra bästa reservhamnen vore Kappelshamn och det är den hamnen som rederiet själva vill kunna använda. Det verkar sedan länge finnas ett etablerat argument om att djupet i Kappelshamn inte är tillräckligt för dagens moderna båtar. Man kan då undra varför rederiet ändå vill ha just Kappelshamn som reservhamn? Det beror förstås på att just djupet är ganska enkelt att åtgärda. Det handlar om att muddra upp en liten yta just invid själva hamnen. I övrigt är Kappelshamnsviken Gotlands djupaste vik. Dessutom skyddad från vind från tre vädersträck. Plus att den ligger närmast Nynäshamn = kortare sträcka med stort fartyg = snällare mot miljön än att köra från Visby och definitivt bättre än att behöva gå runt hela ön och lägga till i Slite.

    Åsa Stenström
    asa@kappelshamn.se
    070-7414615

    SvaraRadera